Produkcja musztardy wieliczka

Fakty tyczące się musztardy, o których nie miałeś pojęcia

Musztarda przywędrowała do nas z Ameryki, w której już na początku XX w. stała się ona nieodzownym składnikiem hot – doga.  Jednak historia oraz produkcja musztardy zapoczątkowała się znacznie dawniej, aniżeli mogłoby się to zdawać.  Oto kilka faktów, których na pewno nie widziałeś o musztardzie:
Przede wszystkim: Nasiona, z których odbywa się fabrykacja musztardy pochodzą z rośliny o nazwie Musztardowiec.  Zarówno jej nasiona, jak i liście są niezwykle aromatyczne. Nasiona musztardowca określane są inaczej gorczyca sarepską, z której robiona jest doskonale wszystkim znana musztarda sarepska
Brokuł to niezbyt daleki kuzyn musztardowca
Gorczyca jest bliskim krewniakiem z wcale niepodobnymi do siebie warzywami jak  brokuły, kalafior, rzepa i kapusta.
Starożytni Grecy i Rzymianie używali jej jako coś więcej aniżeli jedynie przyprawa. Pitagoras dowiódł, że kompres z gorczycy jest znakomitym lekarstwem na ugryzienia skorpionów, Hipokrates wykorzystywał pastę musztardową jako specyfik kojący ból.


sitemap